Hoe ik werk

Over Catharina

Mijn naam is Catharina Teijema, ik ben geboren in 1979 en werkzaam als therapeut en lichaamsgebaseerd coach in Amsterdam.


Ik ben opgeleid als BioDynamisch (Psycho) therapeut. De opleiding tot Biodynamische therapeut is een Europees erkende opleiding tot lichaamsgeörienteerde psychotherapie. Zie European Association for Body Psychotherapy. Daarnaast ben ik aangesloten bij de Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde

(Psycho)therapie (SBLP) en ben ik Registertherapeut BCZ®, het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).


Daarnaast ben ik ruim tien jaar werkzaam als therapeut binnen Arkin in Amsterdam. Hier werk ik onder andere met Cognitieve Gedragstherapie en ACT voor zowel indivduele clienten als groepen. Ook heb ik ruime ervaring als mindfulness trainer en ben ik opgeleid als compassietrainer bij het RINO in Amsterdam.


Doordat ik zelf zowel het licht als de schaduw ken, kan ik vanuit mijn hoofd en hart naast je staan.


Biodynamische therapie

Biodynamische therapie gaat, net zoals andere vormen van lichaamsgerichte therapie, uit van een onlosmakelijke band tussen lichaam en geest. Volgens de theorie van biodynamische therapie komen psychische klachten voort uit mentale en lichamelijke blokkades.

Zoals de naam al aangeeft staat de levens (bio) energie (dynamiek) centraal. Het is de energie waarmee we geboren zijn en die richting en betekenis aan ons leven geeft. Het is het deel van de evolutionaire kracht die in ons stroomt, die ons verbindt met ons lichaam en die maakt dat wij ons willen verbinden met anderen en met de wereld. Deze energie manifesteert zich in allerlei kwaliteiten: kracht, liefde, vreugde, wijsheid, passie, plezier, vitaliteit, steun, vervulling, vertrouwen, bewustzijn en zo zou ik er nog veel meer kunnen noemen. Als natuurlijke respons op de situaties die wij in ons dagelijks leven tegenkomen zal de levensenergie in één of meerdere van deze kwaliteiten tot uitdrukking komen.


In onze persoonlijke geschiedenis zijn deze kwaliteiten niet altijd goed ontvangen. Ze zijn niet altijd herkend en erkend, of ze waren bedreigend voor degenen waarvan wij afhankelijk waren. Misschien werden sommige responsen aangemoedigd en andere afgewezen.

Voor onze overleving, voor het behoud van de liefde van degenen waarvan wij afhankelijk waren (of om hun goedkeuring te verkrijgen, of misschien als uiterste poging om tenminste nog door hen gedoogd te worden) heeft een deel van onszelf zich teruggetrokken. Het voelt dan alsof we niet meer de toegang hebben tot het hele arsenaal van ons potentieel. Een deel wordt opgesloten of komt alleen nog maar op een vervormde manier naar buiten.


Gelukkig is deze levensenergie altijd aanwezig en blijft een weg zoeken. Dat de geblokkeerde levensenergie zich wil bevrijden komt tot uiting in wat wij vaak aanduiden als “klachten”. Je voelt je gespannen, onrustig, je voelt dat je het niet meer aankunt, je bent ontevreden of je voelt je leeg.  Dat zijn allemaal tekenen, niet alleen dat er iets ontbreekt, maar ook dat er een verlangen naar dit ontbrekende deel is. En dat is het verlangen van de levensenergie naar jou. Via de klacht maakt de levensenergie zich aan jou kenbaar.


Wanneer je je aanmeld met een klacht, hoe belemmerend ook, is er dus ook een verlangen. In de behandeling zullen we samen kijken naar de klacht maar ook naar het verlangen dat je heeft doen besluiten om contact te zoeken.


Kenmerkend voor mijn aanpak is dat ik werk vanuit respect voor jouw unieke weg met de daarbij behorende vermogens en kwaliteiten. Ik werk met gesprek, meditatie, ademhalingsoefeningen en beweging, afgestemd op je vraag en behoefte.