Hoe ik werk

Over mij

Mijn naam is Catharina Teijema, ik ben geboren in 1979 en werkzaam als (lichaamsgericht) psychotherapeut in Amsterdam en Bergen (NH).


Ik ben opgeleid als BioDynamisch (Psycho) therapeut. De opleiding tot Biodynamische therapeut is een Europees erkende opleiding tot lichaamsgeörienteerde psychotherapie. Zie European Association for Body Psychotherapy. Daarnaast ben ik aangesloten bij de Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde

(Psycho)therapie (SBLP) en ben ik Registertherapeut BCZ®, het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).


Voordat ik mij volledig ging toeleggen op mijn eigen praktijk heb ik ruim vijftien jaar met uiteenlopende mensen en hulpvragen gewerkt binnen Arkin (GGZ) in Amsterdam. Hier werkte ik onder andere in de verslavingszorg (Jellinek) en binnen de basis GGZ als POH GGZ. Ook gaf ik supervisie en trainingen aan collega's. Ik ben getraind in onder andere Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Acceptance Commitment Therapy (ACT) voor zowel indivduele cliënten als groepen. Daarnaast heb ik ruime ervaring als mindfulness trainer en ben ik opgeleid als compassietrainer bij het RINO in Amsterdam. De dragende kracht onder al deze methodes  is de relatie tussen mij en de cliënt. Luisteren zonder oordeel; open en authentiek aanwezig zijn, vormen voor mij de sleutel tot het contact.


Mijn eigen leven is in diepe mate veranderd en geïnspireerd doordat meditatie (in stilte en beweging) en het Biodynamische werk in mijn leven kwam. Dit is een doorgaand proces waar geen einde aan is.  Met regelmaat volg ik stilteretraites die een diepe invloed hebben op hoe ik in het leven en in mijn therapeutschap sta. Door mijn levenservaring weet ik ook hoe het is om door een donkere periode te gaan en hoe belangrijk het is als hierin iemand met je meeloopt. Om zo dichterbij jezelf te komen en meer vrijheid en verbondenheid te kunnen ervaren.

Met mijn dochtertje, vriend en onze hond woon ik in Bergen. Ik houd van poezie, hard lopen, zwemmen, wandelen met onze hond en lezen.

Biodynamische therapie

In ieder leven gebeuren kleine en grote dingen die ons door elkaar schudden, op onze grondvesten doen trillen of laten bevriezen. Door verbinding, troost en expressie, en met tijd, vinden wij vaak weer een nieuw evenwicht terug.


Maar soms kunnen we deze ervaringen niet verwerken of integreren, ze zijn te groot voor ons 'systeem' of het ontbreekt aan afgestemde support. Soms komen wij oude patronen uit onze kinderjaren tegen die groei of herstel belemmeren. Dat kan zich uiten op allerlei manieren zoals bijvoorbeeld somberheid, chronische pijn, besluiteloosheid of onrust. Soms kunnen we de verbinding met de waarde van het leven verliezen of  blijven wij vast houden aan situaties die ons niet meer voeden of dienen. Dan kan het behulpzaam zijn om samen met een therapeut te onderzoeken wat je nodig hebt om de weg naar jezelf (terug) te vinden. Vaak 'weet' je al zoveel meer dan je denkt.


In mijn praktijk bied ik een veilige plek om samen te luisteren naar wat er in jou leeft. Daarbij maak ik onder andere gebruik van ademhalingsoefeningen, imaginatie, mindfulness, embodied listening en bewegingsoefeningen. Soms heb je aan een paar sessies genoeg om weer verder te kunnen en soms is het nodig of behulpzaam om een wat langer traject te volgen.  In de behandeling kijk ik naar jou unieke situatie en wordt niet met een vast protocol gewerkt, het uitgangspunt is het vertrouwen in jou helend vermogen. Je bent welkom met alles wat er is, bijvoorbeeld bij:


  • Rouw en verlies
  • Existentiele vragen en zingeving
  • Het zoeken van je weg als (nieuwe) ouder
  • Fysieke klachten met of zonder medische verklaring
  • Levensfase vragen
  • Burn-out of stress klachten
  • Angst of somberheid
  • Relatie problemen of moeite met hechting


Twijfel je of jou hulpvraag passend is? Je mag mij altijd een mailtje sturen.